Het is belangrijk om rechtenvrije foto’s te gebruiken voor bijvoorbeeld je blog of een nieuwsbericht dat je wilt plaatsen op je website. Naast dat je hiervoor gebruik kan maken voor gratis stockfoto websites, kun je op google afbeeldingen je instellingen zo aanpassen dat je kan zoeken op rechtenvrije foto’s. Volg daarvoor onderstaande stappen.
Helaas hebben we in de afgelopen jaren al meerdere keren meegemaakt dat klanten van ons verrast worden met een dure rekening voor een ten onrechte gebruikte foto op hun website. Veel fotograferen (vaak via een advocatenkantoor) maken werk van het feit dat hun beeldmateriaal gebruikt wordt zonder dat hiervoor betaald is of dat de rechten (de maker) netjes bij de foto zijn vermeld. Omdat we zo’n groot online aanbod van beeldmateriaal hebben, betekent dit niet dat je deze foto’s zomaar mag gebruiken. Geloof me, dat kan je duur komen te staan. Denk aan rekeningen tussen de 500€ en 3000€ voor het gebruik van één foto. Dat wil je voorkomen.
Vandaag de dag kunnen je via Google image search uitvinden waar een foto online te vinden is. Dus je voegt een foto toe binnen deze tool (ook wel reverse image search genaamd), dan vind je in een mum van tijd álle online locaties waar de foto is gebruikt. Hoe je dit doet? Ga naar de Google image search pagina, plaats je foto in het zoekveld… en hopla ’there you are’.
Als jij via de hierboven genoemde Google search methode een foto vindt en deze gaat gebruiken voor jouw marketing. Wees dan 100% zeker dat er géén rechten zitten op deze foto. Ons advies is om direct zelf de foto op te voeren via de Google image search-tool en uit te zoeken op welke websites deze foto nog meer gebruikt wordt. Als je dan op een website van een fotograaf, architect, kunstenaar, etc. terechtkomt, dan is mijn advies om de foto niet te gebruiken. OF, als het beeld absoluut een toegevoegde waarde is om in jouw marketing te gebruiken: leg contact met de maker van het beeld en maak een afspraak over gebruik en naamsvermelding. Leg de afspraken die je maakt goed vast, zodat je daar later niet op gepakt kunt worden.
Lees in deze blog nog meer tips over het gebruik van rechtenvrije beelden en hoe je kunt weten of het allemaal goed geregeld is.
Stel dat jij nu denkt: ik ga de foto’s zelf wel maken dan zou dit zomaar de beste en meest veilige oplossing kunnen zijn. Wees echter ook hierbij voorzichtig. Wanneer je bijvoorbeeld prominente gebouwen (getekend door een architect) of kunstwerken (gemaakt door een kunstenaar) wilt fotograferen, dan heb je met dezelfde type rechten te maken. Stel jij wilt een foto maken van een typisch straatbeeld in de stad waar je woont of veel werkt. Dan mag je niet zomaar de foto van een markant gebouw en kunstwerk als prominent onderwerp in de foto gebruiken. Wij weten het… dit is een lastig onderwerp waar veel mensen totaal geen weet van hebben. En precies daarom willen we je waarschuwen om te voorkomen dat je vandaag denkt een veilige foto te gebruiken en dan over enkele jaren een vervelende situatie aan je broek hebt hangen.