In welke mate sta jij er voor open om als bedrijf met de wereld in contact te komen en om nieuwe mensen of bedrijven te ontvangen? Ik heb gemerkt dat dit een belangrijke basis is om een goed effect te creëren met de communicatie die je uitstuurt vanuit jouw MKB bedrijf.
Sommige zinnen klinken nu eenmaal beter in het Engels. Dit is zo’n zin: the willingness to communicate. Ofwel, in hoeverre sta jij ervoor open of ben je bereid om te communiceren? Niet alleen jij als persoon, maar zeker ook als bedrijf. In welke mate sta jij ervoor open om als bedrijf met de wereld in contact te komen en om nieuwe mensen of bedrijven te ontvangen? Ik heb gemerkt dat dit een belangrijke basis is om een goed effect te creëren met de communicatie die je uitstuurt vanuit jouw MKB bedrijf.
Ik kom het regelmatig tegen. Dat ik met een ondernemer of één van zijn medewerkers aan tafel zit en moet uitleggen waarom een nieuwsbrief of de inzet van Facebook wél interessant kan zijn. Natuurlijk is het van belang om uit te zoeken waar je doelgroep aanwezig is. Maar met meer dan 9 miljoen gebruikers op Facebook in Nederland kan ik je garanderen dat praktisch iedere doelgroep aanwezig is op dit platform. En dan de nieuwsbrief… waarom is die zo interessant? Ik krijg vaak het verweer dat niemand nieuwsbrieven leest en dat ze irritant zijn. Het gaat erom dat je middels je nieuwsbrief een andere vorm van aanwezigheid toont in het leven van de ander. In plaats van voorbij te komen op de tijdlijn van Linkedin, kom je nu ook in de mailbox van die persoon terecht. Misschien leest hij je mail niet, maar hij heeft wel het onderwerp van de nieuwsbrief gelezen en overwogen om verder te lezen ja of nee.
Dit zijn slechts twee voorbeelden, die laten zien dat wanneer je graag wil communiceren met je doelgroep en netwerk, je jezelf niet hoeft in te houden. Er zijn al genoeg bedrijven die dit doen. 😉
Nog een mooi voorbeeld om niet ‘willing’ te zijn om te communiceren is bescheidenheid. Misschien vind jijzelf als ondernemer dat je niet te hoog van de toren af hoeft te blazen en dat dit je siert. Ik ben van mening dat je binnen elke bedrijfsidentiteit prima in staat bent om mooie projecten, trotse (op)leveringen en kundige collega’s te delen met de wereld. Dat kan zonder zelfingenomenheid. Het is een veel voorkomende eigenschap van MKB bedrijven, dat ze groot zijn en zich (te) klein houden. Niet nodig… want mensen vinden het nu eenmaal leuk om verbonden te zijn met bedrijven waar het goed mee gaat. Het werkt als magnetische aantrekkingskracht.
Zonder zweverig te worden kan ik je vertellen dat het verschil in resultaat bij ondernemingen die bang zijn te veel te communiceren of te veel prijs te geven ook daadwerkelijk dát resultaat krijgen. Het wordt beperkt, omdat er een angst of terughoudendheid heerst. De energie die je uitstraalt, krijg je terug. Daartegenover zie ik ook bedrijven die heel erg open zijn om te communiceren, nieuwsgierig zijn naar de markt en willen ontdekken wat het effect van marketing en communicatie is… juist zij worden verrast met het effect. Soms ben ik in contact met bedrijven die een klant van mij kennen en me dan vertellen hoe leuk ze de communicatie en berichten vinden. Ze vinden het fijn om te lezen dat het goed met die onderneming gaat en met wat voor leuke activiteiten ze bezig zijn. Positieve gedachten en energie, dát trekt mensen juist aan. Iedereen die op die manier over je bedrijf denkt zal eerder geneigd zijn om je aan te bevelen of over je te spreken in het openbaar. Want je bent ‘on top of mind’.
1- Bouw je communicatie op, ga niet ineens te hard van stapel lopen maar voer de frequentie langzaam maar zeker op. Mensen raken gewend aan je aanwezigheid en raken er vertrouwd mee.
2- Wees oprecht nieuwsgierig en geïnteresseerd. Wanneer je bijvoorbeeld via Linkedin actief nieuwe connecties legt, ga dan oprecht in gesprek met mensen. Zie het als een leuk spel, waarbij je nieuwe mensen leert kennen en er iets moois uit kan opbloeien, maar ga er niet krampachtig iets van verwachten. De mooiste kansen komen wanneer je ze niet verwacht of uit een hoek die je niet zag aankomen. Geef dus élke connectie een kans om zich te ontwikkelen. Voor nu of voor later. Ik heb wel eens een aanbeveling gekregen van iemand die ik 10 jaar geleden heb ontmoet. Mijn aanwezigheid in communicatie heeft eraan bijgedragen dat die persoon aan mij dacht, op het moment dat het ertoe deed. Zo zie je maar… elk contact kan ergens in de toekomst waardevol zijn.
3- Kijk naar de onderwerpen waar mensen meer op reageren. Vergroot deze. Maar zorg wel voor voldoende afwisseling. Bijvoorbeeld met verschillende thema’s waarover je schrijft, of het type berichten dat je publiceert (blog, kort bericht, video, stories, etc.).
4- Stap volledig over de barrière dat je ‘te veel’ zou communiceren. Het is alleen maar een idee in je hoofd, omdat jijzelf al je berichten ziet. De buitenwereld ziet niet ál je berichten en communicatie. En als ze dit wel doen en ze vinden het interessant… dan heb je dus een fan gecreëerd. 🙂
Zou jij eens willen sparren over de communicatie en marketing van jouw MKB bedrijf? Schroom niet, bericht ons. Wij zijn volledig ‘willing’ om met je van gedachten te wisselen hierover. 😉