Hoe reken je af op de resultaten van marketing?

Hoe reken je af op de resultaten van marketing?

Hoe reken je af op de resultaten van marketing?

Afrekenen op accountability

Vraagstelling: wanneer we een opdracht krijgen waarbij we van de gehele marketing slechts enkele onderdelen met ons team mogen uitvoeren (de andere onderdelen liggen bij externe partijen, bij de klant zelf of bij andere bureaus), kunnen we dan afgerekend worden op de resultaten van het geheel?

Antwoord: dat is helemaal afhankelijk van welke onderdelen door wie worden uitgevoerd en op welke wijze deze onderdelen invloed hebben op het algehele resultaat. Meestal is het antwoord: nee. Is het antwoord toch ja? Dan krijg je waarschijnlijk de ‘pot die de ketel verwijt’-taferelen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de volgende vragen te stellen: waar zijn steken gevallen? Waar is niet optimaal gepresteerd? Pas als je deze vragen zorgvuldig beantwoord hebt , dan kun je verantwoordelijkheid leggen bij de juiste partij.

Ideale situatie: stel vooraf doelen en meetbare punten af. Op basis van die gegevens gaan we aan de slag en evalueren we minimaal 1x per maand aan de hand van  de resultaten en hoe we deze verder positief kunnen beïnvloeden.

 

Afrekenen op tijd

Vraagstelling: wanneer we een samenwerking aangaan met een bedrijf voor marketing, kunnen we dan binnen 1 of 2 maanden afgerekend worden op de resultaten?

Antwoord: dat is geheel afhankelijk van wat voor soort campagne er gevoerd wordt. Bij een on-street campagne of een event op een geplande dag, word je afgerekend op de resultaten van die dag (inclusief al het werk dat daaraan voorafging). Echter, bij álle andere typen campagnes is het fenomeen ‘tijd’ een mindfuck. Marketing is een doorlopende actie die je bijstuurt en optimaliseert op basis van het effect en de inzichten die je krijgt. Maar marketing is ook een lange termijn aanpak, je start met marketing met als doel om er nooit meer mee te stoppen. Meestal is het antwoord dus: nee.

Ideale situatie: we starten met een minimumperiode van 6 maanden. In deze 6 maanden gaan wij er álles aan doen om de vastgestelde doelen te realiseren. De praktijk laat ons soms wat anders zien dan wat we op voorhand hadden verwacht of gedacht. Door voldoende fair-time in te bouwen kunnen we alle onverwachte hobbels corrigeren om tot de gestelde doelen te komen, binnen die 6 maanden. Redelijk toch?

 

 

Afrekenen op de persoon

Vraagstelling: wanneer we een opdracht uitvoeren waarbij verschillende specialisten verbonden zijn op een opdracht, kunnen deze mensen dan persoonlijk worden afgerekend op de resultaten van marketing, ook als zij maar een klein onderdeel hiervan leveren?

Antwoord 1: een persoonlijke match is gebaseerd op gevoel. Klikt het wel, dan klikt het wel. Klikt het niet, dan klikt het niet. Hierin vind ik dat er bij een mismatch direct gehandeld dient te worden om de sfeer en het vertrouwen te herstellen. Wanneer de energie goed is, dan zal het project ook betere resultaten brengen. Maarrr… Wanneer dit op onredelijke wijze plaatsvindt, dan is dat niet oké. Dit zijn de momenten waarop ikzelf de stekker uit de samenwerking trek.

Antwoord 2: iedere persoon die bijdraagt aan een marketingopdracht, draagt met zijn of haar persoonlijke skills bij aan het vastgestelde doel. Als iemand binnen zijn skill of subproduct steken laat vallen, dan vind ik absoluut dat daarop afgerekend kan worden. Echter verwijs ik dan ook weer even naar vraagstelling 1 en 2, dat het wel reëel dient te zijn en feitelijk moet worden vastgesteld dat er onder- of niet gepresteerd is.

Ideale situatie: in een open communicatie en oprechte samenwerking kan alles gezegd worden en is correctie of verbetering een onderdeel van samen groeien. Ons werk is mensenwerk, daar kunnen fouten gemaakt worden. Het is de manier waarop je fouten corrigeert, waar de basis van (een hopelijk) langdurige relatie kan worden gebouwd. Dus wij willen het altijd horen als er iets niet goed gaat, beter kan of niet helemaal lekker loopt. Dan doen we er alles aan om dat te verbeteren, mits daar natuurlijk de ruimte en het vertrouwen voor is.

 

Tot slot

Afrekenen op marketing is dus nog niet zo gemakkelijk, maar wel mogelijk. Daarom stemmen we de kaders, richtlijnen en doelen altijd voorafgaand aan de samenwerking af. En als ik op voorhand zie dat we de gestelde doelen (of dromen) niet kunnen waarmaken. Dan bedank ik vriendelijk. Dat bespaart toekomstige teleurstellingen aan beide zijden. Ik vind zelfs dat het mijn plicht is om klanten te behoeden voor eventuele beloften die niet reëel zijn. Zo besparen we tijd, geld en energie.

Een succesvolle samenwerking, en dus ook het realiseren van resultaat, staat of valt met wederzijds vertrouwen en super open en goede communicatie.

 

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951