contentcreatie tips voor MKB bedrijven

Businessman upside down at his desk in his office

Ondersteboven en Bovensteonder

Content…. steeds weer moet je iets bedenken om over te schrijven om je bedrijf in de spotlight te plaatsen. Een veel voorkomende barrière die ik bij MKB bedrijven hoor is dat ze niet weten of ze wel voldoende te vertellen hebben én de angst om te veel te communiceren.

Allereerst, je kunt niet te veel communiceren. Niemand leest namelijk ál je verhalen, berichten en blogs. Daar heb ik in een eerdere blog over geschreven. Die angst neem ik graag voor eens en voor altijd bij je weg 🙂

 

Tips voor voldoende variatie in je berichten

Maar dan nu de vraag hoe je aan voldoende variatie in berichten komt. Dat doen we enerzijds met het opzetten van een overzichtelijke contentplanner. In een contentplanner heb je alle onderwerpen en de vorm van de content al helemaal uitgedacht. Je hoeft dus niet elke maandagochtend je brein te breken over ‘Wat kan ik schrijven of vertellen?’. Daar heb ik een aantal tips voor:

  • Maak kleine brokjes
    Als je een onderwerp hebt waarover je wilt schrijven, deel het onderwerp dan in kleine stukjes op. Je hebt bijvoorbeeld een dienst of product. Vertel over deze dienst, steeds weer vanuit een andere viewpoint of vertel alleen over 1 facet van je dienst of product. In een volgende update vertel je over een ander facet en verwijs je slim naar je eerder geschreven bericht(en).

  • Vermenigvuldig het met 25
    Wanneer je een onderwerp bedenkt om vanuit te schrijven of posten, denk dan altijd vanuit de factor 25 (minder mag ook natuurlijk). Ik bedoel hiermee dat je het onderwerp minimaal 25x in een nieuwe vorm kunt gieten. En niet dat je na één bericht klaar bent. Dit vraagt om voorbeelden:
    » Wanneer je 50 medewerkers hebt, kun je elke maand of elke paar weken een medewerker interviewen om zijn persoonlijke verhaal te laten doen.
    » Gezondheidstips kun je vaak in vele hoeveelheden schrijven, zeker wanneer je dat ook nog combineert met één van je producten of diensten.
    » Neem je netwerk mee in de ontwikkeling en oplevering van een langlopend project. Geef elke mijlpaal of vaste periode een korte update.
  • Herhalen, herhalen, herhalen
    Content die je eerder hebt geschreven kun je later gewoon opnieuw gebruiken of naar door verwijzen. Wanneer je een jaar geleden iets geschreven hebt over de historie van je bedrijf, dan kun je dat eenvoudig weer opnieuw gebruiken. Ververs de foto even en publiceer het opnieuw. Je kent de uitspraak waarschijnlijk wel ‘Het is de kracht van de herhaling’. We zijn ons bewust van het feit dat je een boodschap vaker moet uitdragen om bij de doelgroep goed door te dringen. Belangrijke informatie over jouw bedrijf, je diensten of producten dien je dus met regelmaat te herhalen, herhalen, herhalen 😉
  • Hyperlinken en doorverwijzen
    Wanneer je een nieuwe blog of artikel schrijft kun je op een slimme manier doorverwijzen naar voorgaande blogs of berichten. Het woord in de tekst die naar een eerder geschreven onderwerp verwijst geef je dan een hyperlink naar dat betreffende artikel in je website. Hyperlinks en doorverwijzingen werken goed om je organische vindbaarheid te vergroten. Maar sterker nog, je helpt de lezer om alle relevante informatie te lezen over het onderwerp waarin hij is geïnteresseerd.
  • Voorkom gedupliceerde content
    Voorkom dat content identiek wordt herhaald. Dus let bij de tip van herhalen, herhalen, herhalen op dit aspect. ‘Duplicated content’ is tekst die op meerdere locaties online of binnen één website exact hetzelfde staat. Voor Google wordt het dan heel moeilijk om te bepalen welke webpagina het belangrijkste is om aan te bieden als een zoekresultaat in de zoekmachine. Vaak wordt de content dan juist minder goed vindbaar.
    Een ander effect dat duplicated content veroorzaakt is dat je een minder goed bereik hebt op social media. Wanneer je bijvoorbeeld een bericht publiceert op de bedrijfspagina van Facebook of Linkedin. Vervolgens plaatsen nog 3 medewerkers binnen je MKB bedrijf het bericht identiek op hun persoonlijke tijdlijn. Ook dan kan Linkedin of Facebook niet goed inschatten welk bericht nu de meest belangrijke is. Dat zorgt ervoor dat je juist minder bereik met dat gedupliceerde bericht krijgt. Onze tip hierin is altijd:
    » Plaats het bericht op de (persoonlijke) tijdlijn van de medewerker of ondernemer die het meest verbonden is met dat bericht.
    » Laat collega’s dan reageren onder dit bericht in de comments
    » Plaats het bericht met een andere inleidende tekst op de bedrijfspagina van Linkedin of Facebook.
  • Ondersteboven en bovensteonder
    En dit vind ik misschien nog wel de allerleukste tip… deze ligt sterk in de lijn met de tip over herhaling. Om hetzelfde onderwerp steeds weer opnieuw te publiceren adviseer ik je om steeds de schrijfwijze of het belichten van je onderwerp íets aan te passen. Dit werkt ook heel goed bij het publiceren van persberichten overigens 😉
    Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld de volgorde van het bericht te veranderen. Door het eerste van boven naar beneden te schrijven en in een volgend bericht de inhoud van de laatste alinea als eerste te belichten. Ofwel: schrijf ondersteboven en daarna bovensteonder 😉

    Maar denk ook aan een ander viewpoint op het onderwerp. In het eerste artikel leg je de nadruk op voordeel 1 en benoem je voordeel 2 minder expliciet. In het tweede artikel leg je de nadruk op voordeel 2 en benoem je voordeel 1 minder expliciet.

Hopelijk brengen deze tips je in beweging om met de contentcreatie van jouw MKB bedrijf aan de slag te gaan. Of geeft het je een nieuwe kijk op het maken van waardevolle content. Ik kan me echter voorstellen dat het maken van content door de drukte van alledag steeds onderaan op de to do lijst verschuift. Nou… weet dan dat er mensen zijn die dit superleuk vinden om te doen en al deze tips toepassen!