Bereik is heiliger dan volgers

Bereik is heiliger dan volgers

Wat heb je nu aan 10.000 volgers als ze vervolgens nergens op reageren? Nou… eigenlijk niet zo veel. De betrokkenheid van jouw publiek. Daar gaat het om. Er is overigens een belangrijk verschil tussen publiek en volgers. Een volger is iemand die er bewust voor kiest om jou, je bedrijf of merk te volgen. Publiek is eigenlijk potentieel iedereen, dat zijn dus ook alle mensen buiten je volgers-groep. Goede, effectieve posts kunnen ver buiten je netwerk van vaste volgers terecht komen. Dus enerzijds bereik je je volgers, vanuit jouw volgers bereik je een (nieuw) publiek. Je huidige netwerk is daarvoor de basis. Als zij actief reageren op jouw content en berichten, dan zijn zij de aanjager om het bericht ook ver buiten je bestaande kring zichtbaar te krijgen. Als je eerstelijns fanbase niet super enthousiast op je bericht(en) reageert, dan zul je zien dat het meer moeite kost om nieuwe mensen te bereiken. En in het bereiken van nieuwe mensen zit je potentieel van nieuwe volgers. En dát is wat je wilt! Nieuwe volgers die de intentie hebben om je ook écht te volgen en te reageren. Het aantal volgers op iemands profiel zegt ons in eerste instantie niet zo veel. Hoeveel mensen er gemiddeld op je berichten reageren wel. Want daar zit je potentieel, je zichtbaarheid en dus ook de groei in fanbase. Wij kijken dus altijd naar de combinatie van aantal volgers en hoeveelheid betrokkenheid en bereik.

 

Dus ja, volgers zijn belangrijk, met de grote voorwaarde dat ze waardevol zijn en jouw merk echt mee willen uitdragen. Heb je die niet, dan zijn de vele volgers op je profiel alleen maar een schijn populariteit.

Moet je dan stoppen met het uitnodigen of connecten van nieuwe mensen? Nee hoor, daar kun je zeker mee doorgaan. Want het spreekwoord ‘Je weet nooit hoe een koe een haas vangt’ blijft altijd van kracht. Maar met een kritische bril connecten, daar is helemaal niets mis mee. Dat wil zeggen: iemand die jij uitnodigt om mee te connecten vind jij waardevol om in je netwerk te hebben. Je hoopt daarmee dat die persoon jouw content aansprekend zal gaan vinden. Aan de andere kant heb je mensen die uit eigen beweging je merk, profiel of bedrijf gaan volgen.Hij/Zij heeft al besloten dat hij/zij jouw content interessant vindt. De motivatie is er al.

Maar hoe bind je nu jouw doelgroep aan jouw merk of mkb-bedrijf, op basis van jouw content, posts, etc? Daar hebben we een aantal tips voor die écht slim zijn om mee te nemen in je communicatie. Geloof me, authenticiteit is hierin de basis van alles.

 

Vind jouw eigen schrijfstijl, tone of voice

Vertel jouw ideeën aan een ander en je zult zien dat de persoon naar je luistert of zelfs aan je lippen hangt. Schrijf je dit vervolgens uit, wijk dan niet te veel af van jouw manier van communiceren. Dit kun je dus persoonlijk toepassen voor alle communicatie vanuit jou als ondernemer. Daarnaast heb je ook een schrijfstijl die je vanuit het bedrijf hanteert. Wanneer je vanuit het bedrijf communiceert doe je hetzelfde, je vertelt het verhaal zoals de spreek- en communicatiestijl van jouw bedrijf is. Het is super handig om dit op voorhand een keer vast te leggen, zodat je voorkomt dat er verschillende schrijfstijlen door elkaar gaan lopen. Je kunt dus persoonlijke communicatie (vanuit jou als ondernemer, als opinieleider of kennispartner) combineren met de communicatie vanuit je bedrijf. Let wel, dat de kans groot is dat je meer reacties vanuit fans en netwerk realiseert op je persoonlijke verhalen (vanuit jou als ondernemer). Maak gebruik van die positie en erkenning die je in al die jaren ondernemerschap hebt opgebouwd.

 

Vertel je verhaal (en wees echt!)

Dit sluit volledig aan bij het voorgaande punt, want wanneer je jouw schrijfstijl (je gesproken tekst op schrift) hebt gevonden, dan kun je beginnen met het delen van échte verhalen. Dus echte ervaringen, tips, ideeën, feedback, etc.
Neem een bouw- of constructiebedrijf die niet alleen vertelt over wat ze maken, maar ook hoe ze dat doen (door mensen mee te nemen in de bouwfases), laten hun bouwers aan het woord, en laat de klant spreken bij oplevering. Maar ook: als je bepaalde bouwtechnieken hebt, dat je deze toont of dat je laat zien met welke (duurzame) materialen je bouwt en waarom. Deel échte verhalen vanuit de eigenaar, het team, en de klanten. Authenticiteit trekt mensen aan die zich in jou herkennen.

Bedenk welk type interactieve content bij jouw bedrijf past

Interactieve content zijn die berichten die mensen uitnodigen om te reageren. Dat kan enerzijds zijn doordat ze een comment plaatsen, omdat ze iets in aansluiting op je verhaal willen zeggen. Maar dat kan ook een door jou gestelde vraag zijn, waar zij op reageren. Meer reacties (interactie) op je berichten zorgt voor een groter bereik, en dus meer publiek dat in contact komt met jouw berichten.
Interactie met je publiek gaat verder dan alleen likes en comments. Er zijn verschillende manieren om die interactie op te zoeken, bijvoorbeeld:

  1. Betrek je publiek bij de creatie van je content.
    Voorbeeld uit de praktijk: om de veelzijdigheid van de fruitstropen van Frutesse te laten zien, posten we onder 2 recepten per maand op de socials. Een super leuke rubriek, maar soms blijkt het toch lastig om genoeg recepten te verzamelen. Volgers vragen om hun favoriete recepten lost niet alleen dit probleem op, het resulteert ook nog eens in heel veel engagement. Twee vliegen in één klap dus.
  2. Vraag naar de mening van je publiek.
    Dit is een uitstekend recept voor het verkrijgen van reacties onder je posts. Houd wel rekening met het soort vraag (open of gesloten?) dat je stelt en het onderwerp dat je aanhaalt. Dit is helemaal afhankelijk van jouw publiek.
    Voorbeeld uit de praktijk: zie hier mijn post waarin ik de vraag stel wanneer je ‘nee’ zegt tegen een opdracht. Waarom dit onderwerp? Omdat ik weet dat er andere ondernemers in mijn netwerk zijn die ook met dit dilemma rondlopen. Het doel is niet alleen om reacties aan te wakkeren, maar ook om ondernemers onder elkaar te inspireren. En in mijn geval wordt ieder onderwerp uiteraard aan marketing gekoppeld.
  3. Organiseer een webinar.
    Hiermee bouw je jouw naam als specialist op én creëer je persoonlijke contactmomenten met je netwerk.
    Voorbeeld uit de praktijk: Fysikos, een onderneming die zich bezighoudt met gezonde voeding, organiseert maandelijks een gratis webinar. Hiermee laten ze zien dat ze de kennis in huis hebben én leren potentiële klanten Fysikos beter kennen.

 

Wees oprecht geïnteresseerd in anderen

Je vraagt om fans, wees zelf dan ook een fan. Reageer op posts, en berichten van anderen waar jij écht iets van vindt, bij voelt of persoonlijk iets aan toe te voegen hebt. Wanneer je jouw betrokkenheid naar de ander activeert, worden jouw berichten ook meer getoond bij deze groep. Ofwel, je activeert je eigen zichtbaarheid meer en meer, door zelf óók een fan van andere bedrijven, personen of merken te zijn.

 

Hoe kunt je bereik meten

Bereik is het aantal mensen (of profielen) dat je hebt bereikt met jouw bericht. Ieder social media kanaal maakt alle resultaten van je posts en content zichtbaar. Super fijn, want zo kun jij sturen op succes. Bereik wordt echter binnen de verschillende social media kanalen anders gemeten, en er zijn ook nog eens meerdere vormen van bereik: bereik, views, etc.
Views vertelt hoe vaak jouw post is vertoond, bereik is het aantal (unieke) profielen dat je hebt bereikt. Het onderwerp ‘bereik’ is een apart onderwerp op zich. In onze volgende blog vertellen we meer over bereik (en alle soorten daarvan) en hoe het gemeten wordt, per social media kanaal. Voor nu hoop ik je geïnspireerd te hebben om te pen te grijpen en leuke (eigen en échte) content te maken waar je mensen mee inspireert.

 

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951