Bepaal jouw positie in de markt die het beste effect oplevert

Bepaal jouw positie in de markt die het beste effect oplevert

Bepaal jouw positie in de markt die het beste effect oplevert

Als mkb-bedrijf ben je natuurlijk, zonder twijfel, de allerbeste in jouw dienst of product. Echter zijn er ook andere bedrijven die dat vinden en roepen. Je bent dus niet de enige in de markt. Omdat je te maken hebt met andere aanbieders en je jouw klant heel duidelijk het verschil én voordeel van jouw product of dienst wilt meegeven, dien je duidelijk te weten en te communiceren wat dat is. Dát is positioneren. Wat onderscheidt jouw bedrijf van die ander en hoe haal je daar je voordeel uit? Hoe zet jij jouw onderneming, dienst of product in de markt ten aanzien van iets of iemand anders?

 

Waarom is positionering belangrijk?

Iedere succesvolle onderneming heeft een positionering, anders had je geen bestaansrecht. Echter, veel mkb-bedrijven zijn zich er (totaal) niet van bewust wat dit dan voor hun bedrijf is. Stel dat je dit nu heel helder hebt vastgesteld, op basis van ervaring, feiten, markt- en productkennis, dan heb je goud in handen. Door te weten waarom jouw positie in de markt sterker of anders is dan die van een andere aanbieder kun je die onderscheidende punten meer en meer benadrukken in je communicatie en marketing. Je vergroot het verschil met je concurrent en je spreekt gerichter naar jouw doelgroep die dit aanspreekt. Het kennen van je positionering is daarom super belangrijk. Want je kunt jouw publiek veel duidelijker vertellen waar ze voor jouw product of dienst moeten gaan, in plaats van die van de concurrent.

Wat is positionering eigenlijk?

Jouw bedrijf heeft zich op een succesvolle manier in de markt geplaatst en dat heeft klanten opgeleverd. Dat verraadt eigenlijk al wat positionering is. Het is de positie die jouw bedrijf inneemt in de markt. Wanneer je iets positioneert, dan plaats je het ten opzichte van iets of iemand anders (wat reeds bekend is bij de doelgroep), zodat het kan worden vergeleken. Je kunt dus een positie innemen ten aanzien van een ander merk of product, maar ook ten aanzien van een (bekend) persoon, een wet of een (overheids)instantie. Ik geef maar wat voorbeelden. Idealiter neem je met jouw product of dienst een plek in die nog niet door een ander is ingenomen, waardoor jij met jouw productvoordelen en -eigenschappen duidelijk anders en beter bent. De positionering van een dienst of product naast de wet, wordt door mensen bijvoorbeeld als onschendbaar gezien. De positionering ten aanzien van een autoriteit, zoals een doctor of bekend persoon, kan jouw product vertrouwen geven. De positionering ten aanzien van de concurrent laat het verschil in aanpak duidelijker zien. Op deze manier kan het publiek jouw dienst of product eenvoudig vergelijken en waarderen.

Met een slimme positionering creëer je sneller bekendheid en vertrouwen. Maar ook een samenwerking met een bekend merk kan een versterking in positionering voor een bedrijf opleveren.

Enkele voorbeelden van positionering:

  • Een appelstroopmerk positioneert zich naast jam. Beide zijn een zoet broodbeleg op basis van fruit, maar appelstroop bevat veel meer fruit en positioneert zich zo als de verantwoorde keuze.
  • Een bouwbedrijf positioneert zichzelf als dé specialist op het gebied van het renoveren van monumentale panden. Daarmee positioneren zij zich heel sterk ten aanzien van de historie en de wetgeving over het in standhouden van oude gebouwen. Zo’n specialisatie wordt, na succesvol gerealiseerde projecten, door de doelgroep herkent.
  • Een autogarage biedt ook pechhulp-dienstverlening aan onder een landelijk bekende naam. Hiermee versterkt de autogarage zijn positionering in de markt, omdat het hiermee een groot vertrouwen genereert bij de doelgroep.

 

Heb je één positionering of heb je er meerdere?

Voor jouw bedrijf in het algemeen heb je een positionering in de markt. Dit zegt iets over jouw organisatie in een sector. Het is slim om met een bedrijfspositionering autoriteit op te bouwen en te zorgen dat mensen je (h)erkennen als die specialist. Vervolgens dien je voor ieder apart product of iedere dienst een positionering te hebben. Het kan zomaar zijn dat product A voor een totaal andere doelgroep relevant is dan product B. Ook hierin dien je de verschillen met andere aanbieders te kennen, want binnen productgroep A heb je waarschijnlijk of mogelijk andere concurrenten dan binnen productgroep B. Het vraagt wellicht wat huiswerk, en het vraagt je om goed te kijken naar wat jij nu anders doet met ieder van je producten dan een ander. Waarom willen mensen jouw product? Door dit te vragen aan je klanten krijg je hier een goed inzicht van.

Tip: door positioneringen per product of dienst vast te stellen kun je ook veel gerichter je doelgroep aanspreken én per productgroep de ideale ‘waar ten opzichte van te positioneren’ te vinden. Als je met de producten of diensten in jouw bedrijf bijvoorbeeld veel gerelateerd bent met wet- en regelgeving, zoek dan de wetten en regelgeving per product/dienst uit. In dat gebied zit je positionering.

Achterhaal de positionering van jouw mkb-bedrijf en de separate producten/diensten door jezelf de volgende vragen te stellen:

  1. Allereerst beschrijf je wat het waardevolle eindresultaat is dat je met jouw product of dienst levert. Wat voor iets waardevols heeft de klant nadat hij jouw dienst of product heeft afgenomen?
  2. Wat maakt jouw product of dienst uniek ten opzichte van de concurrentie? Wat is anders aan jouw product of dienst dan andere producten of diensten? En als je denkt dat er geen verschillen zijn, geloof me, die zijn er altijd. Kijk goed. Schrijf ze allemaal op.
  3. Geef bij alle punten die je bij twee hebt genoteerd aan hoe belangrijk ze zijn. Filter de belangrijkste onderscheidende punten en schrijf dan voor jezelf op waarom die zo belangrijk zijn.
  4. Zijn er belangrijke merken, wetten, richtlijnen, keurmerken waar je met jouw dienst of product te maken hebt? Schrijf uit hoe deze invloed op de kwaliteit van jouw dienstverlening hebben.
  5. Waarom heeft een klant jouw product of dienst nodig? En sterker nog: wat maakt dat jouw klanten bij jou kopen en bij je terug blijven komen of je aanbevelen bij anderen? Dit kun je achterhalen door ze een survey te laten invullen. Het geeft je inzichten die je op voorhand niet zou raden 🙂
  6. Hoe werk jij als bedrijf in de levering van je product. Zijn er zaken die anders zijn dan andere partijen? Bijvoorbeeld: altijd telefonisch bereikbaar, binnen 24 uur geleverd. Dit zijn zaken die jij als bedrijf doet om je klant van de beste service te voorzien. Dit versterkt jouw positionering in de markt. Beschrijf de unieke aanpak en toegevoegde waarde die je met jouw bedrijf in de service en levering biedt.

Door de antwoorden van bovenstaande punten te verzamelen is het belangrijk om ze naast elkaar te leggen en te kijken wat de belangrijkste punten zijn. Probeer niet overal de beste, de eerste of de betrouwbaarste in te zijn. Pak die punten eruit die jouw product en bedrijf echt anders maken. Die kun je uitvergroten en als uitgangspunt voor je communicatie gebruiken. Je kijkt dus naar de nog lege plekken in de markt, naar autoriteiten of bekende bestaande zaken waar je mee kunt verbinden en naar de oplossing die je jouw klant biedt met jouw product (anders dan andere partijen doen).

 

Een positionering vind je door te kijken en te onderzoeken

Positionering is eigenlijk niets meer dan een kijk- en onderzoeksmethode. Kijk goed, naar wat je doet, voor wie je het doet (lever niet aan het verkeerde publiek) en hoe je dit doet. Als je dit helder hebt, kom je waarschijnlijk bij een paar prachtige merkwaarden van jouw bedrijf uit. Deze kun je vervolgens doorlopend benutten in je marketing en communicatie. Niet alleen naar je klant, ook intern naar je medewerkers.
Bij meerdere van onze klanten hebben we zo’n kapstok met merkwaarden vastgesteld en die gebruiken we áltijd als uitgangspunt om vanuit te communiceren. Elke marketingactie of communicatie (ook de communicatie via de social media kanalen) worden aan deze waarden opgehangen.

Creatie Maakt Alles helpt MKB-bedrijven bij het opzetten en inzetten van onderzoek om onder andere tot dit soort relevante inzichten te komen. Een bedrijf dat zijn positionering kent, kan daar met een ijzersterke marketing op inhaken. Dan kun jij zelf wel bedenken wat het effect van die marketing zal zijn…

Weten wat Creatie Maakt Alles voor de positionering van jouw MKB-bedrijf kan doen? Stuur dan eens een mailtje of bel me. De koffie staat altijd klaar 😉

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951