De kracht van een persbericht

De kracht van een persbericht

In deze blog wil ik jullie meenemen in de kansen en de kracht van een persbericht. Ook voor MKB-bedrijven is het super interessant om het inzetten van persberichten mee te nemen in de marketing strategie. Maar laten we allereerst starten met uitleggen wat een persbericht is.

Persbericht »
Nieuwsbericht afkomstig van een persbureau, organisatie of bedrijf en bestemd voor de nieuwsmedia

Het belangrijkste aspect van een persbericht is dat het nieuwswaarde moet hebben. Het heeft dus geen commerciële doelstelling, althans niet in de schrijfstijl. Vanuit de schrijfstijl moet het bericht ingestoken zijn vanuit het oogpunt informeren en het brengen van nieuws.

Het doel van een persbericht is dat het opgepikt wordt voor publicatie door kranten, magazines, online kanalen, radio, tv. De redacties van dit soort mediakanalen zijn altijd op zoek naar waardevol nieuws voor hun doelgroep, regio of markt. Jouw persbericht kan dus zomaar via diverse kanalen verspreid worden, zonder plaatsingskosten. Daarom is het interessant om vanuit nieuwswaarde, met persberichten, te denken en te communiceren.

Het start met een goede basis

Wanneer je persberichten inzet als onderdeel van jouw marketingstrategie, dan zijn er een aantal basispunten om mee te starten. Ik som ze hieronder voor je op:

  • Bepaal het onderwerp
    Wat is het nieuws of de waardevolle kennis die je te delen hebt? Ofwel: bepaal de onderwerpen. Voorbeelden van goede onderwerpen zijn:
    o Productlancering
    o Productontwikkeling of nieuwe technologie
    o Marktonderzoek met relevante cijfers, gerelateerd aan jouw dienst of product
    o Awards en erkenningen die je met jouw bedrijf behaalt
    o Bedrijfsovername of een fusie
    o Ga in op actualiteit met nieuws of wetenswaardigheden vanuit jouw kennis en kunde
    o Etc.
  • Stel de doelgroep vast
    Bepaal de doelgroep voor wie het interessant is om jouw nieuwsbericht te lezen. Stem hier vervolgens het onderwerp op af. Schrijf je gericht op de zakelijke markt in een bepaalde regio, laat dat dan duidelijk terugkomen in de tekst.
  • Stel een perslijst op
    Bepaal welke mediakanalen interessant zijn om gepubliceerd te worden. Dit kunnen de algemene mediakanalen zijn zoals (lokale) krant, podcasts, online nieuwsplatforms, radio en tv. Maar denk ook aan vakbladen en online platformen die aansluiten bij jouw vakgebied. Verzamel alle contacten van de redacties en zet ze in een lijst, een perslijst genaamd. Het zijn namelijk de redacties die bepalen welke berichten er via hun kanaal gepubliceerd gaan worden. Hoe vollediger je lijst, hoe beter. Heb je persoonlijke contacten bij redacties? Dat is nog beter 🙂
    Tip: de contactgegevens van redacties zijn eenvoudig online te vinden. Zoek via websites of Linkedin en selecteer de juiste redactie(leden) of contactpersonen voor op je lijst.
  • Bepaal de timing
    Maak een goede planning. Kijk bijvoorbeeld welke belangrijke data er zijn of welke onderwerpen er momenteel hot topic zijn in het nieuws. Gebruik slimme timing om je persbericht op het juiste moment bij de redacties van mediakanalen onder de aandacht te brengen.
  • Bepaal de frequentie
    Vaak denk je bij een persbericht vanuit een eenmalige berichtgeving. Echter… het is juist heel slim om een reeks van persberichten te schrijven, waarbij je het nieuwsonderwerp steeds vanuit een andere kant belicht. Wanneer je jouw bericht in meermaals naar redacties stuurt, maak je meer kans om opgepikt te worden. Dus maak een planning en bepaal de haalbare frequentie van persberichten die je binnen 1 onderwerp kunt maken.

Het schrijven van een persbericht

Nu de uitganspunten zijn vastgesteld ga je aan de slag met het schrijven van het persbericht / de persberichten. Eén van de belangrijkste punten is dat het bericht volledig draait om het nieuws. Het moet relevant zijn voor de lezer/kijker/luisteraar, het moet aansluiten bij een huidige actualiteit. Ga in de schoenen staan van de redactie. Als zij jouw persbericht ontvangen, zouden zij het dan interessant genoeg vinden om het te publiceren? Want dat is het doel, dat de redactie besluit jouw bericht te willen plaatsen. Let op, dit betekent niet dat de aangeleverde tekst 100% wordt overgenomen en geplaatst. Redacties hebben de vrijheid om teksten aan te passen of bijvoorbeeld in te korten. Wat ook kan is dat je gebeld wordt door een journalist van de redactie die een interview afneemt en op basis daarvan zelf een artikel schrijft. Perfect!

Nu denk je misschien… ‘Maar hoe ga ik nu van start?’. Nou, daar helpen we je graag bij. En wordt het je nu toch wat te veel of te ingewikkeld. Vraag jouw marketingbureau of copywriter om je bij te staan.

Hieronder tref je een reeks van punten die je kunt volgen bij het opstellen, definitief maken en versturen van jouw persbericht(en):

  1. Begin met het bepalen van je doelgroep. Wie wil je bereiken met het persbericht?
  2. Bedenk wat je wilt communiceren. Wat is het belangrijkste punt dat je wilt overbrengen?
  3. Maak een lijst met de belangrijkste feiten en cijfers die je wilt opnemen in het persbericht.
  4. Schrijf de titelkop en de openingszin. De kop is de titel (met een subtitel) van het persbericht en de openingszin geeft aan wat het persbericht gaat behandelen. De titel van het bericht moet de belangrijkste boodschap van het bericht bevatten, voeg optioneel een ondertitel toe die meer informatie geeft over het onderwerp van het bericht.
  5. Schrijf het persbericht. Gebruik actief taalgebruik en houd het kort en bondig. Zorg ervoor dat je de belangrijkste feiten en cijfers opneemt en dat je duidelijk aangeeft waarom het onderwerp relevant is voor je doelgroep.
  6. Voeg een quote toe van iemand die relevant is voor het onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld een persoon zijn die betrokken is bij het onderwerp of een expert op het gebied. Voeg citaten toe van belangrijke personen die betrokken zijn bij het onderwerp. Dit geeft het persbericht meer diepgang en geloofwaardigheid.
  7. Voeg relevante afbeeldingen en/of videomateriaal toe om het bericht visueel aantrekkelijk te maken. Dit kan helpen om de aandacht van de journalisten te trekken.
  8. Voeg een afsluitende paragraaf toe die samenvat wat er in het persbericht is besproken en wat de volgende stappen zullen zijn.
  9. Voeg contactgegevens toe voor verdere vragen of opmerkingen.
  10. Voeg een korte biografie van je bedrijf toe aan het einde van het persbericht. Dit geeft de journalisten een beter begrip van je bedrijf en wat je doet.
  11. Controleer het persbericht op spelling- en grammaticafouten en zorg ervoor dat alles duidelijk en begrijpelijk is.
  12. Verzend het persbericht naar relevante redacties en andere belanghebbenden. Dit kan per e-mail, maar kan ook via een persbericht distributiedienst (dit zijn online platform die vele redacties en belangrijke contactpersonen hebben verzameld (dit is vaak een betaalde service)). Het is slim om met de redacties te delen dat zij de eerste zijn die dit bericht ontvangen en mogen/kunnen delen. Denk aan productlancering, bekendmaking van een fusie. Het is voor een redactie altijd interessant als zij de eerste zijn om het nieuws te delen. Plaats jouw nieuws dus nog niet op je eigen website of socia media kanalen. Doe dit pas nadat jouw nieuws is opgepakt door de pers.
  13. Maak je eigen communicatiekanalen klaar voor publicatie. Werk je social media berichten uit, richt de blog/nieuws-pagina alvast in op je website, zet je nieuwsbrief alvast klaar. Zodat je op elk moment, snel kunt handelen om via je eigen communicatie kanalen het (grote) nieuws te delen.

Denk jij nu… leuk die tips, maar dat gaat mijzelf nooit lukken. Dan mag je ons altijd benaderen. Wij helpen je graag bij het opstellen van de strategie en/of perslijst, het redigeren of schrijven van de teksten, het versturen naar de redacties. You name it, wij doen het 😉

Voor nu: veel succes met het vinden van de mooie nieuwspareltjes binnen jouw MKB-bedrijf.

Tip » lees ook mijn eerdere blogs waarin ik over Content Marketing schrijf:

Hoe echter, hoe hechter | Ondersteboven en Bovensteonder

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951