Basistips voor de inzet van social media

Basistips voor de inzet van social media

Basistips voor de inzet van social media

Aangezien er over dit onderwerp al zoveel is geschreven, dacht ik dat ik met mijn blogs mij niet op dit terrein hoefde te begeven. Ik werd een aantal weken geleden verrast met een belletje van iemand die ik al zo’n 8 jaar niet meer had gesproken. Hij volgt onze nieuwsbrieven en leest trouw mijn blogs met MKB-marketingtips. Wat leuk om te horen! Hij stelde mij een aantal vragen over de inzet van social media voor zijn bedrijf. Hij wil hiermee gaan starten en vroeg zich af hoe je dat nu het beste kunt doen. Welke kanalen dien je in te zetten? Wat doe je nu per social media kanaal? Zijn vraag was eigenlijk: heb je hier ooit een blog over geschreven? Ik speur even door mijn mentale archiefbakje heen en concludeer dat dit niet het geval is. En zo geschiedde. Dus hierbij geef ik je graag een reeks met tips voor de inzet van social media om jouw merk, bedrijf of naam meer bekendheid te geven.

  • Wees vooral jezelf
    De allerbelangrijkste tip die ik ieder bedrijf en ieder persoon kan meegeven in het betreden van de social media kanalen, is om vooral jezelf te blijven. Echtheid heeft altijd effect en zal door de ander ook zo ervaren worden. De kunst is echter om voor jezelf uit te vinden waar jij je prettig bij voelt als je jouw MKB-bedrijf via social media gaat presenteren. De kunst is om een stijl te vinden die aansluit bij jouw DNA en identiteit. Een goede basis hiervoor, om vast te leggen binnen welke regels je aan de slag wilt, kun je teruglezen in mijn blog over communicatiestrategie.

Een actuele tip: denk goed na of je jouw persoonlijke ideeën over algemene thema’s, zoals politiek en economie, wilt delen via social media kanalen. Veel mensen doen dit vandaag de dag. Overweeg wel de mogelijke effecten ervan. Een persoonlijk idee van jou of van één van jouw medewerkers dat geventileerd wordt via social media kan in verbinding gebracht worden met jouw bedrijf en heeft daarmee dus ook invloed op het imago dat je neer wilt zetten. Er wordt door veel mensen op persoonlijke titel gesproken (wat ik overigens reuze interessant en soms ook hilarisch vind), waarbij ik mij wel eens afvraag of zij over dit aspect hebben nagedacht.

  • Kies de juiste kanalen
    Hoe weet je nu welke social media kanalen je het beste kunt inzetten? En hoeveel kanalen wil en kun je beheren? Hieronder vind je een korte opsomming met wat ideeën die je kunnen helpen bij de juiste selectie en inzet:

    • LinkedIn: hier communiceer je vooral naar de zakelijke doelgroep. Voor veel MKB-bedrijven is dit een must-have social media kanaal. Wanneer jouw potentiële klanten zich op LinkedIn begeven is het geen vraag of je dit kanaal moet inzetten, maar is het juist een basis uitgangspunt. LinkedIn is een platform waar je zakelijk(er) communiceert. Al zie je vandaag de dag wel een duidelijke trend dat ook steeds meer persoonlijke verhalen en ‘fun’ gedeeld wordt via LinkedIn. Binnen LinkedIn communiceer je dus veelal tekst, ondersteunend met beeld.
    • Facebook: dit kanaal is meer gericht op het privéleven van mensen en op de doelgroep middelbare leeftijd tot ouder. Facebook is een perfect kanaal voor wanneer je een (lokale) winkel(keten) hebt of een aansprekend merk dat je onder de aandacht wilt brengen. Maar ook als je een MKB-bedrijf in de zakelijke dienstverlening hebt kan Facebook een interessant platform zijn. Mocht je op den duur op zoek zijn naar personeel in de gestelde leeftijdscategorie, dan is Facebook daar een goed kanaal voor om te gebruiken. Als mensen jouw MKB-bedrijf dan opzoeken en zien dat je actief bent, dan geeft dat een positieve indruk.
      Binnen Facebook communiceer je wederom veelal tekst, ondersteunend met beeld.
    • Instagram: op dit platform communiceer je vooral beeldend. Instagram heeft een brede doelgroep (jong en oud) en is interessant vanuit bepaalde thema’s. Dit kanaal is perfect voor alles wat met merken, mode, food, beauty, lifestyle, interieur en persoonlijke ontwikkeling te maken heeft. Via Instagram wil je mensen inspireren. Een mooie feed (de tijdlijn van Instagram) zal mensen aantrekken om jouw profiel te gaan volgen. Het platform is ook erg interessant voor samenwerkingen met influencers of voor vacatures (te denken aan het werven van freelancers of studenten).
      Binnen Instagram communiceer je vooral beeldend, ondersteunt met een korte tekst.
    • Twitter: via dit kanaal communiceer je super korte berichtjes. Het is kort, vluchtig en vaak ingaand op actualiteit. Twitter is zeker interessant wanneer jij jezelf als persoon ‘brand’. Ofwel, jij bent je eigen merk. Twitter is echter een kanaal waar je niet 1x per week even tijd in steekt. Dat doe je dagelijks. Maar omdat het vooral om korte berichtjes gaat, vraagt het ook geen zware voorbereidingen voor het schrijven blogs of artikelen.
      Binnen Twitter communiceer je met korte aansprekende teksten, ondersteunt met een beeld.

Ik kan nog verder uitweiden over kanalen zoals Pinterest, YouTube, Snapchat en TikTok. Maar dan zou ik hier een aparte blog over moeten schrijven. Dus ik houd het voor nu even bij de meest ingezette kanalen voor MKB-bedrijven en professionals.

  • Richt de kanalen goed in
    Per social media kanaal kun je jouw bedrijfspagina’s meer karakter geven door je logo en huisstijl te verwerken. Ook hierbij, als ik inga op ieder kanaal separaat, dan kan zou ik hier losse blogs aan moeten wijden. Dus voor nu houd ik het even algemeen. Er zijn via de helpcenters en door te googelen op thema’s als ‘inrichten bedrijfspagina LinkedIn, Facebook’ superhandige handleidingen te vinden. De tips die ik je graag meegeef:

    • Gebruik een aansprekende profiel icoon. Vaak wordt hier het bedrijfslogo voor gebruikt. Maar let op: dit profiel icoon wordt vaak superklein gebruikt (naast je posts bijvoorbeeld) en dan wordt je logo vaak moeilijk leesbaar. Heb je een breed logo, gebruik dan alleen een element uit je logo om als profiel icoon te gebruiken.
    • Binnen de bedrijfspagina’s optie van LinkedIn en Facebook kun je een mooie sfeerbanner plaatsen. Zorg dat deze mooi binnen je huisstijl past en daarmee direct jouw MKB-bedrijf professioneel presenteert. Let op: deze banners hebben voor ieder kanaal andere afmetingen. Zoek dit even online op 😉
    • Schrijf een aansprekende introductietekst over jouw MKB-bedrijf. Zorg dat dit binnen al je social media kanalen hetzelfde is zodat je overal dit verhaal vertelt.
    • Via Instagram kun je nog werken met uitgelichte onderwerpen waar je een reeks met posts/reels kunt publiceren. Dit zijn de icoontjes die je onder de profielnaam ziet staan. Hier kun je thema’s binnen jouw product- of service aanbod maken en daarmee jouw bedrijf nog beter presenteren.
    • Nodig mensen uit om je pagina te liken. Dit kan zowel via Facebook als bij LinkedIn. Handig, zo kun je jouw netwerk meteen vragen om ook je bedrijfspagina te gaan volgen.
    • Tip 1: maak je bedrijfspagina’s altijd aan vanuit jou als eigenaar en niet vanuit het persoonlijke profiel van één van je medewerkers. Het is erg omslachtig om bijvoorbeeld het eigenaarschap van een pagina later over te dragen naar iemand anders. We maken ook vaak mee dat de persoon die de pagina’s ooit heeft aangemaakt niet meer werkzaam is of de inloggegevens zijn verloren gegaan. Neem dit niet lichtvoetig op!
    • Tip 2: binnen Facebook is het ’t beste wanneer je jouw bedrijfspagina direct aanmaakt binnen ‘Business manager’. Hiermee richt je jouw account meteen goed in en kun je hier jouw advertentie en Instagram account koppelen. Ook kun je mensen toevoegen die bepaalde rollen en rechten krijgen. Dit wordt vaak als niet belangrijk gezien. Maar geloof mij. Op de dag dat jij wilt gaan adverteren en we zien dat jouw account niet goed is ingericht… dan kan het ons soms uren kosten om de accounts alsnog goed in te richten.

Nogmaals, dit is een summiere opzet van het inrichten van je social media kanalen. Mocht je hier begeleiding bij willen dan kunnen wij bij je hierbij ondersteunen.

  • Publiceren van berichten
    En dan komt het grote moment daar. Je bent er klaar voor om berichten te gaan posten. Ook hierbij verwijs ik graag naar de blog over communicatiestrategie en contentplanning. Wat ik bij veel MKB-ondernemers zie is dat men ‘maar gewoon begint’ en daardoor ook weer heel snel versloffen. Er is namelijk geen plan van aanpak en geen idee ‘waarover zal ik nu eens schrijven’. Allereerst is het handig om te weten dat om enig effect te realiseren je 2 à 3 keer per week dient te publiceren. Schrik daar niet van. Het is verstandig om vanuit kleine stukjes content te denken, vanuit thema’s en onderwerpen.
    Het is beter om te starten met 1 bericht per week en dit uit te bouwen naar 3 in een later stadium, dan te starten met 3 berichten per week en dit niet vol te kunnen houden.Een aantal tips voor het publiceren:

    • Via Facebook heb je de tool Creator Studio waarmee je direct jouw bericht kunt inplannen en publiceren op zowel Facebook als Instagram. Handig, want zo kun je bijvoorbeeld voor de komende weken al je berichten voorbereiden en alvast klaarzetten. Facebook en Instagram publiceren ze dan op de dagen en tijdstippen die jij hebt geselecteerd.
    • Via LinkedIn moet je handmatig posten. Mijn advies is om je bedrijfspagina niet leidend te maken. Maar om jouw persoonlijke profiel als belangrijkste te zien. Jij hebt namelijk meer connecties dan je bedrijfspagina en dus een groter bereik. Plaats de berichten (met een net andere inleidende tekst) dan ook nog even op je LinkedIn bedrijfspagina.
    • Gebruik hashtags! Door te werken met hashtags kunnen jouw berichten door andere mensen die binnen een thema zoeken gevonden worden. Hashtags zijn dus eigenlijk een hulpmiddel voor de zoekfunctie binnen alle social kanalen. Denk na over slimme hashtags. Ik adviseer mensen altijd om zelf eens te gaan zoeken op termen binnen je vakgebied en te kijken welke hashtags populair zijn. Maak een document aan waarin je deze hashtags opslaat, zodat je ze niet steeds opnieuw hoeft te bedenken 😉
    • Gebruik bijpassende beelden bij je tekst en boodschap. Hier heb ik laatst een uitgebreide blog over geschreven. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.
    • Nodig mensen uit om te reageren. Stel een vraag of tag mensen/bedrijven in het bericht. Daarmee realiseer je meer bereik. Wanneer mensen onder jouw bericht reageren, dien je altijd zelf ook weer te antwoorden. Dat heet een gesprek opbouwen. Dit soort acties zorgen voor meer bereik.
    • Wees zelf ook actief in het reageren op berichten van anderen. Wanneer jij meer zichtbaar bent binnen de profielen van andere mensen in jouw netwerk, zullen ook jouw berichten eerder bij anderen worden voorgesteld. Het is namelijk niet zo dat wanneer je 500 volgers of connecties hebt, al die 500 mensen jouw gepubliceerde bericht te zien krijgen. Zorg dat je actief reageert op berichten van mensen die voor jou belangrijk zijn. Dan zullen zij met grote(re) kans ook jouw berichten te zien krijgen.

Ik merk dat ik nog uren kan doorgaan met het schrijven van tips binnen dit onderwerp. Voor nu houd ik het hier even bij. Mogelijk dat ik in een volgende blog nog wat meer verdieping maak op 1 van de bovengenoemde punten. Mocht jij hierin een vraag of behoefte hebben, laat het mij gerust weten. Voor elke MKB-ondernemer die nu aan de slag gaat met het opzetten of optimaliseren van zijn social media bereik en zichtbaarheid wens ik super veel succes en plezier! Als ik je ergens bij kan helpen dan weet je mij te vinden 😉

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951